Kohtasitko Väinö Linnan? Kirjailijan satavuotisjuhlan kunniaksi kerätään muistoja ja dokumentteja

Forssan Lehti
25.2.2020 19:23 Erkki Kuronen

Kirjailijan nimikkoseuran muistitiedon keruuhanke vauhdittaa ja tuo tutkimuksellista elementtiä monipuolisesti huomioitavaan juhlavuoteen. Muistitiedonkeruuta Väinö Linnasta vetävä Noora Kytöharju kuuluu Urjalassa syntyneen kansalliskirjailijan Ihailijoihin. Niinpä kunnan kirjastosta löytyvä Linnan työhuone tarjoaa mieleisen toimintamiljöön. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Muistitiedonkeruuta Väinö Linnasta vetävä Noora Kytöharju kuuluu Urjalassa syntyneen kansalliskirjailijan Ihailijoihin. Niinpä kunnan kirjastosta löytyvä Linnan työhuone tarjoaa mieleisen toimintamiljöön. Kuva: Lassi Puhtimäki

Väinö Linnan syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi täysi vuosisata. Suomalaisten kansallisomaisuudeksi vakiintunut Linna syntyi Urjalassa, mikä näkyy juhlavuoden ajan laajasti kirjailijan syntymäpitäjässä.

Kansalliskirjailija on huomion kohteena Urjalassa niin muistitiedon keruun kuin Päiväläispoika-näyttelyn kokoamisenkin kautta. Hankkeiden takana on Väinö Linnan seura, joka vahvistaa monin tavoin Väinö Linnan henkilöön ja tuotantoon kohdistuvaa mielenkiintoa.
“Jokainen muisto on tärkeä”

Muistitiedon keruun vastuuhenkilönä ja Päiväläispoika-näyttelyn tuottajana toimiva projektitutkija Noora Kytöharju kertoo lähtevänsä innolla kuulemaan ja tallentamaan kansalliskirjailijaan liittyviä muistoja.

– Jokainen muisto on tärkeä ja jokaisen muisto on tärkeä. Haluamme taltioida juuri sinun muistosi Väinö Linnasta, hän rohkaisee.

Helmikuun puolivälissä käynnistynyt Linnan muistitiedon keruuprojekti jatkuu huhtikuun loppuun. Keruu toteutetaan paperikaavakkeella, jota on saatavissa Urjalan kirjastosta ja Tampereen pääkirjaston Pirkanmaa-kokoelman yhteydestä.

Kummastakin paikasta löytyvät myös keruulaatikot, joihin kaavakkeet voi palauttaa. Lisäksi Väinö Linnan seuran sivuilta löytyy asiaa palveleva nettilomake: https://vainolinnanseura.fi/muistitieto/.

Noora Kytöharjun tavoittaa Urjalan kirjaston Väinö Linnan huoneesta keskiviikkoisin kello 10–12 ja 13–15 sekä Tampereen Pirkanmaa-kokoelman luota torstaisin kello 9–11.

– Keruu kattaa koko Väinö Linnan elämän. Omakohtaisten tarinoiden, kertomusten, kohtaamisten ja kokemusten ohella tärkeitä ovat kuultuna ja kirjoitettuna sekä tutkimusten kautta kohdalle osuneet tiedot kirjailijasta.

Kiinnostuksella otetaan vastaan myös valokuvia sekä muita tallenteita ja Väinö Linnaan liittyviä dokumentteja.

– Kerätty tieto tullaan taltioimaan ja sen saatavuus esimerkiksi tutkijoiden käyttöön turvataan, Kytöharju huomauttaa.
Päiväläispoika heinäkuusta alkaen

Kerättyä aineistoa hyödynnetään tuoreeltaan Päiväläispoika-näyttelyssä, jossa esitetään kuvin ja tekstein Väinö Linnan Urjalan aikaisen lapsuuden ja nuoruuden dokumentteja.

Päiväläispoika-näyttely avautuu yleisölle 10.7. Urjalan kirjastossa ja on esillä elokuun loppuun. Näyttely on tarkoitus rakentaa niin, että sen voi lähettää kiertämään muitakin Suomen kirjastoja.

Kirjailijan syntymän satavuotisjuhlavuoteen kuuluu myös yhteistyössä Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin kanssa toteutettava lukukokemuskampanja, jonka suojelijana toimii kirjailija Virpi Hämeen-Anttila.

Juhlavuoden julkaisuina ovat WSOY:n kustantamina luvassa 15.9. ilmestyvä Karo Hämäläisen Kansalliskirjailija – Romaani Väinö Linnasta sekä laajahkon työryhmän yhteishankkeena 12.8. ilmestyvä Väinö Linna tunnettu ja tuntematon – Näkökulmia Väinö Linnaan.