Ajankohtaista

Uutiset ja tapahtumat

Hallituksen uudet jäsenet
Lue lisää

Nuoret sotilaat -kiertue tavoittanut yli 2000 nuorta Linnan juhlavuonna
Lue lisää

Vuonna 2021 Pentinkulman päivillä puhuttaa toivo
Lue lisää

Kirjoituskilpailun voittajat julkistettu
Lue lisää

Tuoreimmat kuulumiset Facebookista

3 viikkoa sitten

Väinö Linnan seura

Kustantaja Anna-Riikka Carlsonille Suomi-palkinto

WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantajalle Anna-Riikka Carlsonille on tänään myönnetty Suomi-palkinto ensimmäisenä kustantajana koko Suomi-palkinnon historian aikana.

Palkintoperustelut ovat:

Anna-Riikka Carlson on keskusteluun ja kohtaamisiin uskova kirja-alan vaikuttaja, jonka avarakatseisuus ulottuu yli yksittäisten kustantamojen ja erilaisten kuppikuntien rajojen. Hänen sydämensä sykkii kirjallisuudelle - uudelle ja vanhalle, perinteelle ja tulevaisuudelle. Hän on dynaamisen kiinnostunut kirjallisuuden uusista muodoista, digitaalisuudesta ja äänikirjoista. Carlson on elänyt kirjoille vuosikymmeniä, ensin perustamansa kustantamo Avaimen heittäytyvänä luotsina, sittemmin WSOY:n kustantajana.

Carlson on rohkea, kekseliäs ja herkästi uusista ideoista innostuva kirjankustantaja, joka uskoo kirjan ja kirjallisuuden voimaan.

Anna-Riikka Carlson on työskennellyt kirja-alalla yli 20 vuotta. Hän aloitti kustannustoimittajana WSOY Yritysjulkaisut -yksikössä, josta hän siirtyi kustannustoimittajaksi Art House -kustantamoon. Vuonna 2003 hän oli mukana perustamassa Kustannusosakeyhtiö Avainta, josta hän vastasi monta vuotta yksin. Toukokuussa 2012 Carlson aloitti WSOY:llä vastuualueenaan kotimainen kaunokirjallisuus.

Carlson toimii kustannusalalla monissa luottamustehtävissä. Hän on Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja, WSOY:n kirjallisuussäätiön hallituksen jäsen, Suomen Kulttuurirahaston hallintoneuvoston jäsen ja Väinö Linnan seuran hallituksen jäsen.

Erityisen rakkaita Carlsonille ovat erilaiset tapahtumat, joissa kirjallisuus kohtaa yleisönsä. Hän on ollut järjestämässä monia tilaisuuksia kirjallisista treffeistä runousaamiaisiin ja haluaa olla mukana etsimässä keinoja tuoda lukijoita ja kirjoja yhteen.

WSOY kustantaa monipuolisesti kotimaista ja suomennettua kauno- ja tietokirjallisuutta sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Vuonna 1878 perustettu WSOY on menneiden ja tulevien klassikkokirjojen kustantamo. WSOY toimii kirjallisuuden suunnannäyttäjänä ja kustantaa tulevaisuuden klassikot.

---

Anna-Riikka Carlsonin palkinnonsaajien edustajana pitämä juhlapuhe:

Arvoisat Opetus- ja kulttuuriministeriön edustajat, Suomi-palkinnon saajat ja juhlavieraat

Kiitän sydämestäni omasta ja kaikkien palkittujen puolesta saamastamme tunnustuksesta. Tunnustuksen saaminen omasta työstä, omista valinnoista, saa onnelliseksi. Se antaa uskoa ja rohkeutta jatkaa tavalla, jonka on kokenut oikeaksi ja omaksi. Samalla se sysää minut miettimään, mikä mahdollistaa sen työn, josta nyt saan kiitosta.

Tiedän olevani onnekas. Saan tehdä työtä, josta nautin ja joka on monella tavalla palkitsevaa. Moni lähelläni haluaa tietää joka päivä uusista kirjoista ja kirjailijoiden kuulumisista. Ja yhtä paljon heitä kiinnostaa, mitä minulle oikeasti kuuluu ja miten jaksan. Tällainen välittäminen kannattelee.

Näinä aikoina aidot kohtaamiset tuntuvat radikaaleilta. En tiedä, minkälaista työni jälki olisi, jos joutuisin tekemään sitä lannistavassa ilmapiirissä tai muuten kohtuuttomissa olosuhteissa, jos suorituksiani verrattaisiin jatkuvasti muihin, jos en pystyisi mitenkään vaikuttamaan omaan työhöni tai jos minua kohdeltaisiin näkymättömänä tai vähäteltäisiin. En ehkä jaksaisi jatkaa lainkaan.

Uskon vilpittömyyteen. Vilpittömyyteen omassa työssäni, vilpittömyyteen kirjailijoidemme teoksissa. Vahva usko oman tekemisen merkitykseen ja tinkimätön työskentely oman näkemyksen esiin tuomiseksi vakuuttavat ja inspiroivat yhä uudelleen.

Poikkeusvuosi on korostanut, mistä kaikesta jäämme paitsi, kun taide joutuu ahtaalle. Se on myös korostanut, ettei taide ole muusta yhteiskunnasta irrallinen saareke. Elinvoimainen taide on osa hyvinvointia, osa ihmisten jaettua kokemusta. Sen väheksyminen on yhtä lyhytnäköistä kuin olisi taiteen eristäminen siitä, minkä ihmiset kokevat jokapäiväisessä elämässään merkitykselliseksi. Koen etuoikeudeksi työskennellä taiteen edistämiseksi, sillä taiteen avulla muistamme, että näkyvien vastakkaisuuksien ja ristiriitojen alla meillä on paljon yhteistä. Taide voi tarjota lohtua, sovitusta, rohkaisua, kädenojennuksen lajitoverille.

Haluan saamani tunnustuksen myötä nostaa keskiöön jokaisen työpanosta arvostavat työyhteisöt, ihmiset, jotka mahdollistavat muiden onnistumisen omassa työssään, jotka kysyvät ohi kulkiessaan, mitä kuuluu, miten jaksat. Minulla on tällaisia ihmisiä ympärilläni ja toivon, että osaan itse olla sellainen. Kannatella sitä, mikä työssä on yhteistä. Vaikuttaa siihen, että ihmiset voisivat tehdä työtään ja taidettaan arvostavassa ilmapiirissä. Että jokainen saisi loistaa omalla tavallaan. Ja että kaiken ytimessä olisi aito kohtaaminen.

Turvallisella ja luotettavalla työyhteisöllä on mittaamattoman suuri rooli omassa työssäni. Työyhteisön suoma vapaus ja tuki oman näkemykseni toteuttamiseen on korvaamatonta, ja se innoittaa ja ilahduttaa joka ikinen päivä. Kiitos WSOY. Kiitos kirjailijat. Kiitos koko kirjallinen kenttä.

Haluan kiittää Opetus- ja kulttuuriministeriötä ja palkintoraatia siitä huomiosta, jota kulttuurimme monipuolisuus saa tänään osakseen. Koen tällaisten tunnustusten korostavan kulttuurin ja taiteen merkitystä sen hahmottamisessa, mitä on olla ihminen 2020-luvulla, miten olla ihmisiksi ja miten elää niin, että varmistamme hyvän elämän edellytykset myös tuleville sukupolville.

Lopuksi kiitän läheisiäni, joihin alussa viittasin. Heitä, joiden tuella olen saanut upota työhöni ja jotka ovat omalla huomaavaisuudellaan, välittämisellään ja kyvyllään ilahduttaa tehneet tavallisista päivistäni erityisiä. Ilman heitä en voisi työtäni tehdä.

Onnittelen lämpimästi muita Suomi-palkinnon saaneita ja toivon teille riemullista juhlapäivää ja kaikkea hyvää tulevissa töissänne. Kiitos.
... Katso lisääKatso vähemmän

Avaa Facebookissa

3 viikkoa sitten

Väinö Linnan seura

Toivotamme Kirsi-Kaisa Sinisalon ja Anna-Riikka Carlsonin lämpimästi tervetulleiksi Väinö Linnan seuran hallitukseen!

Väinö Linnan seura sai uudet vahvat tukijalat, kun seuran vuosikokous valitsi eilen hallituksen uusiksi jäseniksi näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalon sekä kustantaja Anna-Riikka Carlsonin.

Anna-Riikka Carlson toimii Väinö Linnan kustantajan WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantajana.
- Väinö Linna merkitsee minulle sekä lukijana että kustantajana valtavan paljon, hän toteaa.
Carlson kertoo olevansa onnellinen, että pääsee yhdessä Väinö Linnan seuran kanssa miettimään erityisesti sitä, kuinka uudet sukupolvet saadaan kiinnostumaan Linnasta. Hän lupaa myös toimia seuran linkkinä kustantamoon.
- WSOY on Linnan kirjallinen koti, ja tehtäväni on vaalia hänen merkitystään, Carlson painottaa.

Kirsi-Kaisa Sinisalolla on pitkä ura näyttelijänä ja teatterinjohtajana. Urjalassa hänet muistetaan Väinö Linnan teosten loistavana tulkitsijana. Sinisalo nimeääkin Väinö Linnan uransa merkittävimmäksi kirjailijaksi, jonka roolihenkilöitä hän on esittänyt paljon. Pentinkulman päiville tuotetussa Pentinkulman naiset -monologissa Sinisalo esitti peräti 13 eri Linnan henkilöä. Monologi kiersi 15 vuotta ympäri Suomea ja Euroopassa asti.

Väinö Linnan seuran hallituspaikka on Kirsi-Kaisa Sinisalolle mieleinen.
- On kunnia saada olla toiminnassa mukana, alati etsimässä kirkkainta näkökulmaa suomalaiseen kirjallisuuteen, hän kuvailee luottamustehtävän merkitystä.

Sinisalo kertoo, että Linnan henkilöt ovat kulkeneet hänen mukanaan kaikissa elämänvaiheissa.
- Linnan teksteistä nousee mieleen milloin mitäkin yllättävää, mutta useimmiten positiivisissa ja mukavissa tilanteissa Aunen positiivinen ja perihämäläinen ihmettely: ” Kyä tää o!” Raskaimmissa tilanteissa mietin Elinan viisautta trilogian lopussa, kun hän toteaa, että ihminen voi voittaa vaikeudet vain hyväksymällä ne. Tärkein minulle on kuitenkin Alman lause: ”Ei ole vielä aamutonta yötä ollu.”

Anna-Riikka Carlson ja Kirsi-Kaisa Sinisalo seuraavat hallituksen jäseninä kirjallista tuottajaa Lari Mäkelää sekä pitkäaikaista jäsentä, näyttelijä Ahti Jokista. Hallituksessa jatkavat Anneli Niinimäki, Asko Jaakonaho, Johannes Koskinen, Reijo Kuljuntausta, Simo Laitakari, Toni Lahtinen, Taija Laaksonen, Kirsti Niemistö, Outi Oja, Elina Pyöli, Terhi Rannela, Päivi Rantala, Marja-Riitta Touru, Paula Virtanen sekä puheenjohtajana Heidi Rytky.

Kuvat: Anna-Riikka Carson (vas.) ja Kirsi-Kaisa Sinisalo
... Katso lisääKatso vähemmän

Avaa Facebookissa

1 kuukausi sitten

Väinö Linnan seura

Väinö Linnan reitille kuninkaallisia vieraita 👑 Urjalan kuntaa on lähestytty Britannian hovin suunnalta alustavin tiedusteluin kuninkaallisen vierailun mahdollisuudesta ensi kesänä. Cambridgen herttua, prinssi William, tunnetaan kaunokirjallisuuden ystävänä ja hän on kuluneen vuoden aikana lukenut Täällä Pohjantähden alla –trilogian. Hovin sukututkimuksessa on paljastunut myös kaukaisia sukulaissuhteita Suomeen. Britannian hovin tiedottajan mukaan prinssi William haluaa tulla etsimään henkisiä juuriansa Väinö Linnan reitiltä sekä kokea Urjalan tunnetun taikayön omin silmin.

Urjalan kunta on innoissaan Britannian hovin yhteydenotosta ja on aloittanut puutarhaosastolta sopivien työkalujen etsimisen henkisten juurien kaivamiseen. Myös Pölkinvuoren kasvimaailmaa on alustavasti informoitu kuninkaallisesta vierailusta juuriasiantuntemuksen konsultointia varten.
... Katso lisääKatso vähemmän

Avaa Facebookissa