KIRJAILIJABLOGI: Ihmiset ja aika

Pauli Tapio: Varpuset ja aika
Runoteos, 96 sivua
Poesia, 2017

Poesialta olemme tottuneet saamaan laadukkaita kirjoja, ja tälläkään kertaa asia ei ole toisin. Pauli Tapion esikoisrunokokoelmassa Varpuset ja aikakuljetaan läpi vuosisatojen ja vuosikymmenten, ja sen aiheet kuten ihmiset, linnut, arki ja aika rakentuvat yhteen hyvin hallittuun kokonaisuuteen. Kirjassaan Tapio pyrkii tallentamaan aikakauden: ”Tämä on päiväkirjamerkintä ajalta, jolloin maa kiersi aurinkoa.”

Teoksen avausrunossa todetaan että Ukrainassa, Syyriassa, Irakissa ja Somaliassa käytiin sotaa. Tapio astuu siis niiden nykyrunoilijoiden joukkoon jotka reagoivat maailman ajankohtaiseen poliittiseen tilanteeseen. Vuonna 2015 alkavan pakolaiskriisin tallentaminen huipentuu toisen osion alaosiossa nimeltään ”Inferno: runoja, teloituksia, uutisotsikoita ja päiväkirjamerkintöjä”. Nykyajan rinnalle nousee keskiaika; alaosiossa esitetyt raa’at kidutusmuodot pysäyttävät lukijan. Onko vaikeampi lukea yksittäisen ihmisen kuolemasta kuin ihmisjoukkojen kuolemasta vain siksi että edellä mainitusta tarjotaan enemmän tietoa?

Teos on vuorotellen lyyrinen ja analyyttinen. Tapio kutoo päiväkirjamaisia ajatuksia ja hallitsee sarjallisia runokokonaisuuksia. Toisto on runoilijan ase; kertaamalla asiat vain vahvistuvat. Teoksessa arkiset aiheet hyppäävät lukijan eteen yllättäen: ”Yli 200 ihmisen pelätään hukkuneen Välimeren laivaturmassa./ Kello käy kymmentä ja pyykkikone lakkasi juuri linkoamasta.”

Aika ja historia tuntuvat teoksessa todellakin merkityksellisiltä. Kirja vie lukijansa keskiaikaisen Agincourtin taistelun sotakuvista läpi Karjalan kannaksen alueen aina nykyajan uutisotsikkomaisiin poliittisiin pohdintoihin asti. Ihmiskunnan historia, mennyt sekä nykyaika yhdistyvät. Tärkeintä on ihmiskeskeisyys.

Mutta mikä lienee varpusten rooli tässä maailmankaikkeudessa? Linnut ovat ihmisten palveluksessa, ne ovat tekijöitä jotka toimivat meidän keskuudessamme, niihin samaistutaan. Ajoittain tuntuu siltä kuin linnut olisivat ihmisiä. Tsirp!

Tapion esikoisteos on antoisa lukukokemus jossa on paljon löydettävää. Kirja kertoo itsestään: ”Tällaista on aika jota elin.”

Réka Lelkes

Kirjoittaja opiskelee kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa ja tutustuu Pentinkulman päivillä kirjallisuustapahtuman tuottamiseen.