Nuoret sotilaat -kiertue tavoittanut yli 2000 nuorta

”Parasta piristystä korona-aikaan”

Nuoret sotilaat -uutuusmonologin kiertue on tavoittanut yli 2000 nuorta tänä raskaana syksynä

Kirjailija Anneli Kannon tunteita herättävässä, vuonna 2020 ensi-esityksensä saaneessa Nuoret sotilaat -monologissa kuullaan talvi- ja jatkosodassa olleiden nuorten sotilaiden todellisia kokemuksia rintamalta.

Monologin esittää nuori näyttelijä Akseli Kouki, joka esitti uusimmassa Tuntematon sotilas -elokuvassa ja -sarjassa sotamies Saloa, ja sen on ohjannut niin ikään nuori teatterin ammattilainen, Teatteri Jukon tuleva taiteellinen johtaja Esa-Matti Smolander.

Nuoret sotilaat -esitys on kiertänyt syksyn aikana lähes 30 yläkoulussa ja lukiossa ja sen on nähnyt tähän mennessä yli 2000 nuorta. Esitystä on kuvattu vaikuttavaksi ja tunteita herättäväksi. Nuoret ovat kertoneet löytäneenä samaistumispinnan esityksen nuoriin henkilöihin. Lukuisten myönteisten palautteiden joukosta on poimittu myös tekstin otsikko: ”Parasta piristystä korona-aikaan.”

Teoksen mahdollistaja on Väinö Linnan seura ry, jonka pyrkimyksenä on ollut tänä juhlavuonna, kun Linna täyttää 20.12.2020 sata vuotta, tavoittaa erityisesti nuoret kohderyhmänä. Tämä on onnistunut Nuoret sotilaat -kiertueen ja sitä seuranneen keskusteluosion,  jossa on puhuttu Tuntematon sotilas -romaanista ja sodasta kokemuksena, ansiosta. Halutessaan nuoret ovat voineet kertoa oman sukunsa sota-ajan tarinoita.

Nuoret sotilaat -kiertue jatkuu keväällä 2021. Tuolloin esitys muun muassa osallistuu Oulussa Valtakunnallisen Monologikilpailun loppukilpailuun, johon se on valittu.

Rankasta aiheesta kertova esitys on jopa yllättävän ajankohtainen

Ennakoimattoman ajankohtaiseksi sota-aiheisen esityksen on tehnyt vuoden 2020 pandemia poikkeustiloineen. Esitys paljastaa, kuinka sota oli yhtä aikaa pelkoa, kuolemaa, turtumista ja paniikkia, mutta myös vastuunottoa ja pelon voittamista, siis sankaruutta. Samanlaisia tuntemuksia on herättänyt maailmanlaajauinen pandemia, vaikkei sitä sotaan voi suoraan rinnastaakaan.

Vaikka Nuoret sotilaat -esityksen aihe on rankka, on esitys  koettu tervetulleeksi valonpilkahdukseksi aikana, jona moni tapahtuma on jouduttu perumaan. Monologin esittämisen syksyllä 2020 on mahdollistanut esityksen korona-aikaan hyvin soveltuva muoto. Lavalla on vain yksi henkilö ja turvavälit ovat hyvin toteutettavissa. Esitystilanteissa on noudatettu AVI:n kulloinkin voimassa olevia ohjeistuksia ja hyödynnetty tarpeen vaatiessa myös striimausta.

Esityksen ajaton koskettavuus liittyy myös monologin aitoihin rakennusaineksiin.

”Nuoret sotilaat -monologi on dokumentaarinen. Keräsin siihen aineiston aidoista rintamamiesten kirjeistä, runoista ja muistelmista. Suurin osa heistä on tuntemattomia sotilaita, mutta jokunen lause on peräisin Mauno Koivistolta, Kalle Päätalolta ja runoilija Lasse Heikkilältä”, Anneli Kanto kertoo. ”Oli järkytys tajuta, miten nuoria sotilaat olivat. Minunkin isäni lähetettiin rintamalle 18-vuotiaana. Ei miehen, vaan pojan iässä sotilaat joutuivat pelkoon, kuolemaan ja raakuuteen. Valinnanmahdollisuuksia ei ollut yksilöllä eikä kansakunnalla.”

”Sota-aikoihin hyppääminen näytelmässä kuultavien kirjeiden kautta on tuottanut paljon ajatuksia nuoruuteen ja vapauteen liittyen. Olen opetellut tekstin isolta osin Hietaniemen hautausmaalla sotilashautojen vieressä, mikä on tuonut kaikille hahmoille kasvot ja kokemuksen siitä, että olen jonkin tärkeän ja kunnioitettavan äärellä. Heidän kirjeitään minä tulkitsen”, sanoo näyttelijä Akseli Kouki.

Nuoret sotilaat – esityksen tekemistä on tukenut Pirkanmaan kulttuurirahasto.  Kiertuetta Varsinais-Suomen osalta on tukenut Turun Teatterisäätiö. Tampereen yläkoulujen esitykset on mahdollistanut Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuspalvelukeskus.

Kuvassa näyttelijä Akseli Kouki. Kuvaaja: Mikko Kelloniemi.

Lisätietoja esityksestä ja kiertueesta:
Näyttelijä Akseli Kouki
koukiakseli@gmail.com
044-2557223

Lisätietoja esityksestä:
Näytelmäkirjailija Anneli Kanto
kanto.kantokon@kolumbus.fi
0400-858 144

Ohjaaja Esa-Matti Smolander
esa-matti.smolander@uniarts.fi
045-1810855